Att starta sitt eget fastighetsbolag

Det finns många som drömmer om att starta ett eget fastighetsbolag, att investera i fina lägenheter som varje månad drar in ansenliga summor pengar till bolaget. Vissa brukar tala om att det blir passiva inkomster, men det är viktigt att känna till att det krävs extremt mycket jobb till en början. Senare, när bolaget går riktigt bra, finns chans till att minska arbetsbördan rejält, samtidigt som hyrorna fortsätter att dra in pengar.

Fastighetsskötsel

Fastighetsskötsel är en sådan sak som tar både tid och pengar. Har man inte god kunskap om detta är det troligen bäst att leja ut arbetet till en firma. Annars finns möjligheter att själv lära upp sig – om man inte redan har kunskapen – för att sköta en del av fastighetsskötseln själv.

Är det en mindre fastighet i centrala Stockholm krävs säkerligen inte lika mycket arbete som om fastigheten skulle ligga i en av Stockholms yttre förorter, med stora grönområden runt. Givetvis krävs fortfarande gedigna och regelbundna insatser, oavsett om fastigheten ligger i centrala Stockholm eller i ett lantligare område.

Oavsett om man göra själva arbetet i fastighetsskötseln själv eller inte, är det fortfarande bra att ha en allmän kunskap på området. Detta för att för att kunna fördela arbetet på ett bra sätt. Det är många olika typen av arbeten och insatser som krävs för att få ihop allting. Om du är osäker på din kunskap gällande fastighetsskötseln är det dock inget som behöver skrämma bort dig. Det finns alltid experter som kan hjälpa dig, och du kan avsätta en del av din budget just för att få hjälp med detta.

Vart börjar man egentligen?

Efter att ha sett över ditt kapital kan du börja med att hitta en fastighet som passar dig, dina mål och din budget. Det här är inte alltid det lättaste, och om du känner dig osäker kan det vara bra att få med dig någon som har ett gott öga för hus. Betraktar man en fastighet som ett företag kan man säga att det finns utgifter, intäkter samt underhåll.

  • Fastighetsskötsel, värme, vatten och så vidare. En fastighet kommer med många utgifter, och de kan se lite olika ut beroende på vilken fastighet det handlar om. Givetvis ska pengarna som kommer in från hyran räcka till att betala alla dessa utgifter – och mer därtill. Att försöka räkna på alla kostnader kan vara svårt, och ofta får man helt enkelt göra uppskattningar. Tänk också på skatt och andra avgifter (läs mer om detta nedan).
  • Intäkterna kommer i princip uteslutande från dina hyresgäster. I en större fastighet har du potential att få en ansenlig summa till bolaget varje månad.

Skatter och avgifter. Det finns en rad avgifter som du kommer att bli varse. Till exempel fastighetsskatt, lagfart och annat som inte direkt ger något direkt värde till fastigheten, men som ändå skall betalas och planeras för i budgeten. Tänk på att vissa regler kan skilja sig åt mellan olika kommuner. Bara en sådan sak som skatten på din inkomst varierar mellan olika platser i landet. Till exempel betalar du mindre kommunalskatt i Solna kommun än vad du gör i Stockholm.

24 Nov 2017